Ajankohtaista

26.08.2024

Työttömyysturva uudistuu syyskuussa

Syyskuun 2024 alusta alkaen tulee voimaan merkittäviä muutoksia työssäoloehtoon ja ansiopäivärahan määrään. Muutokset eivät vaikuta ansiopäivärahan hakemiseen.  

Ansiopäivärahan porrastus

Ansiopäivärahan määrä porrastetaan, eli sen määrä alkaa laskea työttömyyden pitkittyessä. Ansiopäiväraha säilyy täytenä ensimmäisen 40 päivän ajan, ja tämän jälkeen se alenee 80 prosenttiin. Kun ansiopäivärahaa on maksettu 170 päivää, putoaa se 75 prosenttiin alkuperäisestä. Porrastus koskee ainoastaan niitä henkilöitä, jotka täyttävät työssäoloehdon 1.9.2024 jälkeen ja joiden työssäoloehto on 12 kuukautta. Muutokset eivät siis heti vaikuta henkilöihin, joiden ansiopäivärahan enimmäisaika (300, 400 tai 500 päivää) on alkanut ennen 2.9.2024. Heidän kohdallaan muutosta aletaan soveltaa vasta sitten, kun työssäoloehto täyttyy uudestaan 2.9.2024 tai sen jälkeen. Saat lisätietoa sivulta Ansiopäivärahan suuruus.  

Työssäoloehdon pidennys ja euroistaminen

Ansiopäivärahaa voi saada, jos täyttää työssäoloehdon työttömyyskassan jäsenyysaikana. Työssäoloehto pitenee merkittävästi 2.9.2024 alkaen, kun sitä pidennetään noin 6 kuukaudesta 12 kalenterikuukauteen. Myös jäsenyysehto pitenee 12 kuukauteen. Samalla työssäoloehto muuttuu tuloperusteiseksi. Jatkossa työtunnit eivät enää ratkaise, vaan työssäoloehto kertyy palkan perusteella. Kalenterikuukausi kerryttää yhden työssäoloehtokuukauden, jos sen aikana on maksettu palkkaa vähintään 930 euroa bruttona. Jos palkka jää alle tämän, mutta on kuitenkin vähintään 465 euroa, kertyy työssäoloehto puolikkaana kuukautena. Aiemmin kalenteriviikko luettiin työssäoloehtoon, jos työaika oli vähintään 18 tuntia. Työssäoloehdon kertymistä tarkastellaan edelleen 28 kuukauden jaksolla, ja hyväksyttävät syyt tarkastelujakson pidentämiselle säilyvät ennallaan. Muutokset koskevat henkilöitä, jotka ovat työskennelleet 1.9.2024 jälkeen ja kerryttäneet tällä työllä vähintään puolikkaan työssäoloehtokuukauden. Saat lisätietoa sivulta Työssäoloehto.  

Euroistamisen vaikutukset

Työssäoloehdon muuttumisella tuloperusteiseksi ei ole vaikutusta ansiopäivärahan määrään silloin, kun työssäoloehto täyttyy vähintään 12 kuukautta kestäneestä kokoaikatyöstä. Sen sijaan työssäoloehdon euroistamisesta seuraa, että hyvin pienellä palkalla ei välttämättä pysty enää kerryttämään työssäoloehtoa, vaikka aiemmin sama työ olisi tehtyjen työtuntien perusteella luettu työssäoloehtoon. Toisaalta, jos palkka on riittävän suuri, työllä voi kerryttää työssäoloehtoa tilanteissa, joissa se aiemmin ei olisi ollut mahdollista. Riittävän suurella palkalla voi siis kerryttää työssäoloehtoa, vaikka työtunnit olisivat vähäiset tai ne jakautuisivat kuukaudelle epätasaisesti. Jatkossa työssäoloehtoon luetaan pääsääntöisesti se kalenterikuukausi, jolloin palkka maksetaan. Työn tekemisen ajankohta ei siis enää ole ratkaiseva.  

Palkkatukityö ja velvoitetyö

2.9.2024 alkaen palkkatuettu työ ei enää kerrytä työssäoloehtoa, ellei työsuhde ole alkanut viimeistään 1.9.2024. Kuitenkin tietyissä erityistilanteissa, eli alentuneesti työkykyisen tai pitkään työttömänä olleen yli 60-vuotiaan palkkaamisessa, osa yli 10 kuukautta kestäneestä palkkatuetusta työstä voidaan jatkossakin lukea työssäoloehtoon. Velvoitetyöllistäminen on päätetty lopettaa kokonaan. Samalla päättyy mahdollisuus kerryttää työssäoloehtoa työllistymistä edistävällä palvelulla, mihin aikaisemmin on ollut tilaisuus yli 60-vuotiailla. Velvoitetyöllä tai palvelulla voi kerryttää työssäoloehtoa muutoksen jälkeenkin, jos työllistämisvelvoite on syntynyt viimeistään 1.9.2024. Saat lisätietoa sivulta Työssäoloehto.  

Ikääntyneiden ansiopäivärahan tason suojaus poistuu

Yli 58-vuotiaita työttömiä koskeva ansiopäivärahan tason suojaus poistuu 2.9.2024. Tason suojaus on tarkoittanut, että uuden työssäoloehdon täyttyessä ansiopäivärahan perusteena olevaa palkkaa ei ole määritelty uudestaan, ellei uusi palkka ole ollut suurempi kuin aikaisempi. Tämä suojasäännös kuitenkin poistuu, ja muutos astuu voimaan samalla aikataululla kuin muutkin uudistukset. Ansiopäivärahan taso suojataan siis entiseen tapaan, jos työssäoloehto täyttyy viimeistään 1.9.2024, ja muutosta aletaan soveltaa vasta, kun työssäoloehto täyttyy uudelleen 2.9.2024 jälkeen ja työssäoloehdon pituus on 12 kuukautta. Muutos ei vaikuta tilanteisiin, joissa työssäoloehtoon luetaan työllistämisvelvoitteen perusteella järjestettyä työtä tai työllistämistä edistävää palvelua. Kun työssäoloehto täytyy tällaisessa tilanteessa, ansiopäivärahan perusteena olevaa palkkaa ei jatkossakaan määritellä uudestaan, ellei uusi palkka ole entistä suurempi. Saat lisätietoa sivulta Poikkeukset 55 vuotta täyttäneille.  

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat hyödyllistä ja ajankohtaista tietoa työttömyysturvasta ja Aarian palveluista.