Ajankohtaista

20.05.2024

Vuosiloma vaikuttaa ansiopäivärahan hakemiseen

Kesän lomakausi on alkanut, ja monella lomautetulla ja osittain työllistyneellä on voinut herätä kysymyksiä siitä, kuinka vuosilomat ja lomarahat vaikuttavat ansiopäivärahaan ja sen hakemiseen. Olemme koonneet alle tietoa vuosiloman vaikutuksesta ansiopäivärahaan sekä ohjeita ansiopäivärahan hakemisesta lomakaudella.  

Pidä työnhakusi voimassa TE-toimistossa

Jos olet osittain lomautettu tai osa-aikatyössä, pidäthän työnhaun voimassa TE-toimistossa myös vuosilomasi ajan. Ansiopäivärahaa voidaan maksaa vain, jos työnhakusi on voimassa TE-toimistossa.  

Kokoaikatyöstä lomautetun vuosiloma

Kokoaikatyöstä lomautetulla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan vuosiloman ajalta. Lisäksi työnantajan maksama lomakorvaus voi estää ansiopäivärahan maksamisen. Kokoaikatyöstä maksettava lomaraha ei puolestaan vaikuta ansiopäivärahan määrään. Vaikka ansiopäivärahaa ei voida maksaa vuosiloman ajalta, voit täyttää ansiopäivärahahakemuksen tavallisessa hakurytmissä ja pitää työhaun voimassa TE-toimistossa. Muista kuitenkin ilmoittaa vuosilomasta hakemuksessasi. Merkitse vuosiloman ajalle hakemuksen päiväkohtaisiin sarakkeisiin ”vuosiloma”. Varmistathan, että työnhakusi on voimassa myös vuosiloman päätyttyä, jotta voimme jatkaa ansiopäivärahan maksamista.  

Osa-aikaisen työntekijän vuosiloma

Jos olet osa-aikaisessa työssä, voit hakea soviteltua ansiopäivärahaa myös vuosilomasi ajalta. Osa-aikaisen työntekijän vuosiloma-ajan palkka, lomarahat ja lomakorvaukset sovitellaan samaan tapaan kuin muutkin osa-aikaisen työn palkat. Myös osa-aikatyöstä lomautetulle voidaan maksaa vuosiloman ajalta soviteltua ansiopäivärahaa. Lomautuksen aikana maksettava osa-aikatyöstä kertynyt vuosiloma-ajan palkka, lomarahat ja lomakorvaukset sovitellaan samaan tapaan kuin osa-aikatyön palkat. Jos olet vuosilomalla osa-aikatyöstä, merkitse hakemuksen päiväkohtaisiin sarakkeisiin ”vuosiloma” sekä tunnit lomapäivien kohdalle.  

Jos työsuhde päättyy, lomakorvaukset jaksotetaan

Vuoden 2024 alussa voimaan tulleen lakimuutoksen seurauksena yli kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön päättyessä maksetut lomakorvaukset jaksotetaan. Jaksotusaika alkaa työsuhteen päättymisestä. Tämä tarkoittaa, että pitämättömistä vuosilomista maksettu korvaus siirtää ansiopäivärahaoikeuden alkamista. Esimerkiksi yhden kuukausipalkan suuruinen lomakorvaus siirtää ansiopäivärahaoikeuden alkamista noin kuukaudella. Jaksotusaika lasketaan työttömyyskassassa, joten voit tehdä ansiopäivärahahakemuksen normaaliin tapaan ensimmäisestä työttömyyspäivästä alkaen.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat hyödyllistä ja ajankohtaista tietoa työttömyysturvasta ja Aarian palveluista.