Jäsenyys ulkomailla

Lähetetty työntekijä

Jos työskentelet ulkomailla lähetettynä työntekijänä suomalaiselle työnantajalle, työ on työttömyysturvan näkökulmasta Suomessa tehtyä. Tällöin työttömyyskassan jäsenyys on hyvä pitää voimassa. Jos olet lähdössä töihin ulkomaille lähetettynä työntekijänä, hae Eläketurvakeskukselta etukäteen todistus A1. Todistuksella osoitat minkä maan sosiaaliturvaan kuulut työskennellessäsi ulkomailla.  

Jäsenyys EU-alueella

Jos työskentelet Ruotsissa tai Tanskassa, voit liittyä paikallisen työttömyyskassan jäseneksi. Tällöin voit päättää jäsenyytesi Työttömyyskassa Aariassa ilmoittamalla muutoksesta kirjallisesti jäsenpalveluumme. Työttömyyskassan jäsenyyttä ei ole syytä pitää voimassa kahdessa maassa yhtä aikaa. Muissa maissa EU-alueella (EU/ETA-maat, Sveitsi ja Iso-Britannia) on käytössä yleinen työttömyysvakuutus. Tämä tarkoittaa sitä, että olet työsi kautta vakuutettu työttömyyden varalta. Jäsenyys suomalaisessa työttömyyskassassa ei ole tällöin tarpeellinen.  

Jäsenyys EU-alueen ulkopuolella

Jos olet lähdössä töihin EU-alueen (EU/ETA-maat, Sveitsi ja Iso-Britannia) ulkopuolelle, työttömyyskassan jäsenyys voi joissain tilanteissa olla kannattavaa pitää voimassa. Kun palaat Suomeen EU-alueen ulkopuolelta, et voi liittyä työttömyyskassan jäseneksi työttömänä, toisin kuin EU-alueelta palattaessa. Otathan yhteyttä asiakaspalveluumme, jos olet epävarma omasta tilanteestasi. Jos kuitenkin työskentelet EU-alueen ulkopuolella niin pitkään, että työssäoloehtosi Suomessa tehdystä työstä ei enää täyty 28 kuukauden tarkastelujaksolla, tulee sinun täyttää työssäoloehto joka tapauksessa uudelleen Suomessa tehdyllä työllä. Tällaisessa tilanteessa suomalaisen työttömyyskassan jäsenyyden päättäminen ulkomailla työskentelyn ajaksi voi olla järkevää. Huomaathan kuitenkin, että tällöinkin voit liittyä takaisin työttömyyskassan jäseneksi vasta palattuasi töihin Suomessa.    

Liity jäseneksi

Jäsenyys on vakuutus työttömyyden varalle. Palvelemme jäseniämme työttömyysturva-asioissa asiantuntevasti, ystävällisesti ja nopeasti.

  • Jäsenmaksu vain 6,5 euroa kuukaudessa.
  • Meille voit liittyä ammattialasta riippumatta.
  • Liiton kautta turvaa myös työsuhdeasioihin.
  • Turvaa tulevaisuutesi. Olemme täällä sinua varten!