Kysymyksiä työttömänä sairastumisesta

Miten minun pitää toimia, jos sairastun lomautuksen tai työttömyyden aikana?

Jos olet sairaana yli 10 päivää, ilmoita sairastumisestasi ansiopäivärahahakemuksessasi. Yli 10 päivää kestävän sairastumisen ajalta hae sairauspäivärahaa Kelasta. Kelan sairauspäiväraha on ensisijainen etuus sairastapauksissa. Sairauspäivärahaa ja ansiopäivärahaa ei voida maksaa samaan aikaan. Jos olet ollut ansiopäivärahan saajana juuri ennen sairastumistasi, voimme kuitenkin maksaa sinulle ansiopäivärahaa Kelan sairauspäivärahan omavastuuajalta. Jos sairastamisesi kestää enintään 10 päivää, sillä ei ole vaikutusta ansiopäivärahan maksamiseen. Lyhytkestoisesta sairastumisesta ei tarvitse ilmoittaa hakemuksessa. Jos olet työllistymistä edistävässä palvelussa ja joudut olemaan poissa palvelusta sairastumisen vuoksi, ilmoitathan tällöin poissaolosta myös ansiopäivärahahakemuksessa. Lisätietoa sairauspäivärahasta löydät Kelan verkkosivuilta.

Olen ollut pitkään sairauslomalla ja saanut Kelan sairauspäivärahaa enimmäisajan 300 päivää. Työkyvyttömyyteni jatkuu edelleen. Voinko hakea työttömyyskassasta ansiopäivärahaa, vaikka työsuhteeni on edelleen voimassa?

Voit hakea meiltä ansiopäivärahaa, kun odotat eläkeyhtiön päätöstä työkyvyttömyyseläkkeestä, tai jos eläkehakemuksesi on hylätty. Voit jättää ensimmäisen ansiopäivärahahakemuksen, kun sairauspäivärahakauden päättymisestä on kulunut noin kaksi viikkoa. Toimita ansiopäivärahahakemuksen liitteenä työttömyyskassalle:
  • Palkkatodistus viimeisimmältä 26 sellaiselta viikolta, joilta olet saanut täyttä palkkaa. Lomarahat, lomakorvaukset ja tulospalkkiot ansainta-aikoineen on eriteltävä todistukseen. Lisäksi palkkatodistukseen tulee merkitä erikseen palkattomat ajanjaksot, osapalkalliset ajanjaksot palkkoineen sekä syyt palkattomille ja osapalkkaisille jaksoille.
  • Työnantajan lausunto siitä, onko työnantajalla tarjota sinulle työkykysi mukaista työtä.
  • Tieto siitä, mistä olet hakenut kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä. Lisäksi tarvitsemme tiedon siitä, onko asian käsittely vielä kesken vai oletko jo saanut päätöksen.
  • Voimassa oleva sairauslomatodistus. Voit halutessasi peittää todistuksesta terveydentilaa ja diagnoosia koskevat tiedot.
Muistathan ilmoittautua TE-toimistoon heti sairauspäivärahakauden päätyttyä.

Liity jäseneksi

Jäsenyys on vakuutus työttömyyden varalle. Palvelemme jäseniämme työttömyysturva-asioissa asiantuntevasti, ystävällisesti ja nopeasti.

  • Jäsenmaksu vain 6,5 euroa kuukaudessa.
  • Meille voit liittyä ammattialasta riippumatta.
  • Liiton kautta turvaa myös työsuhdeasioihin.
  • Turvaa tulevaisuutesi. Olemme täällä sinua varten!