Ajankohtaista

31.01.2022

Eduskunta on hyväksynyt työttömyysturvalain väliaikaiset helpotukset 

Eduskunta on päättänyt työttömyysturvalain väliaikaisista muutoksista. Lakimuutosten myötä työttömyysturvaa maksetaan ensimmäisestä työttömyyspäivästä alkaen ilman viiden päivän korvauksetonta omavastuuaikaa. Lisäksi Kela voi maksaa yrittäjille työmarkkinatukea, vaikka yritystoiminta ei olisi päättynyt. Lakimuutokset ovat voimassa 1.1.–28.2.2022.  

Omavastuuaika

Tavallisesti työttömyyden alussa asetetaan viiden päivän omavastuuaika, jolta ei makseta työttömyysturvaa. Lakimuutoksen mukaan ansiopäivärahan maksaminen alkaa ensimmäisestä työttömyyspäivästä ilman viiden päivän korvauksetonta omavastuuaikaa. Lakimuutosta sovelletaan silloin, kun omavastuuajan ensimmäinen päivä on ajalla 1.1.–28.2.2022. Muutos ei koske tilanteita, joissa omavastuuaika on alkanut jo joulukuussa tai aiemmin, vaikka osa omavastuuajasta ajoittuisikin tammi- tai helmikuulle. Vastaavasti omavastuuajalta voidaan maksaa ansiopäivärahaa myös helmikuun jälkeen, kunhan omavastuuaika alkaa ennen lakimuutoksen päättymistä.  

Ansiopäiväraha omavastuuajalta voidaan maksaa jälkikäteen

On mahdollista, että olet jo saanut päätöksen omavastuuajasta 1.1.2022 alkaen tai sen jälkeen. Emme ole voineet maksaa ansiopäivärahaa omavastuuajalta, koska lakimuutoksen käsittely on ollut kesken. Korjaamme päätöksen ja maksamme ansiopäivärahan omavastuuajalta takautuvasti mahdollisimman pian. Sinun ei tarvitse tehdä meille erillistä korjauspyyntöä.  

Yrittäjien työmarkkinatuki

Lakimuutoksen mukaan yrittäjä voi saada Kelasta työmarkkinatukea silloin, kun yritystoiminnasta syntyvä tulo on laskenut koronapandemian vuoksi tai päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt. Saat lisätietoa yrittäjien työmarkkinatuesta Kelan verkkosivuilta.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat hyödyllistä ja ajankohtaista tietoa työttömyysturvasta ja Aarian palveluista.