Ajankohtaista

22.06.2021

Vuosiloman vaikutus ansiopäivärahan hakemiseen

Kesän lomakausi on alkanut ja monella on voinut herätä kysymyksiä siitä, kuinka vuosilomat ja lomarahat vaikuttavat ansiopäivärahan hakemiseen ja määrään. Olemme koonneet alle tietoa vuosiloman vaikutuksesta lomautettujen ja osittain työllistyneiden ansiopäivärahaan sekä ohjeita ansiopäivärahan hakemisesta lomakaudella.  

Pidäthän työnhaun voimassa TE-toimistossa

Pidäthän lomautettuna tai osa-aikatyössä ollessasi työnhaun voimassa TE-toimistossa myös vuosilomasi ajan. Ansiopäivärahaa voidaan maksaa vain, jos työnhakusi on voimassa TE-toimistossa.  

Kokoaikatyöstä lomautetun vuosiloma ja ansiopäivärahan hakeminen

Kokoaikatyöstä lomautetulla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan vuosiloman ajalta. Lisäksi työnantajan maksama loma-ajan palkkaa vastaava korvaus voi estää ansiopäivärahan maksamisen. Kokoaikatyöstä lomautetulle maksettava lomaraha puolestaan ei vaikuta ansiopäivärahan määrään. Vaikka ansiopäivärahaa ei voida maksaa vuosiloman ajalta, voit kuitenkin täyttää ansiopäivärahahakemuksen tavallisessa hakurytmissä ja pitää työhaun voimassa TE-toimistossa. Muista kuitenkin ilmoittaa vuosilomasta hakemuksellasi. Varmistathan vuosilomasi päätyttyä, että työnhakusi on voimassa, jotta ansiopäivärahan maksamista voidaan jatkaa.  

Osa-aikaisen työntekijän vuosiloma ja ansiopäivärahan hakeminen

Jos olet osa-aikaisessa työsuhteessa, voit hakea ansiopäivärahaa myös vuosilomasi ajalta. Osa-aikaisen työntekijän vuosiloma-ajan palkka, lomarahat ja lomakorvaukset sovitellaan samaan tapaan kuin muutkin osa-aikaisen työn ansiotulot. Myös osa-aikatyöstä lomautetulle voidaan maksaa vuosiloman ajalta soviteltua ansiopäivärahaa. Lomautuksen aikana maksettava osa-aikatyöstä kertynyt vuosiloma-ajan palkka ja lomarahat sovitellaan samaan tapaan kuin osa-aikatyön tulot. Jos olet vuosilomalla osa-aikatyöstä, merkitse hakemuksen päiväkohtaisiin sarakkeisiin ”vuosiloma” lomapäivien kohdalle. Toimitathan hakemuksen liitteenä palkkalaskelman, johon on merkitty vuosiloma-ajanpalkka ja lomarahat. Löydät lisätietoa sovitellusta ansiopäivärahasta kohdasta Mikä on soviteltu ansiopäiväraha? Sovitellun ansiopäivärahan hakuohjeet löydät kohdasta Sovitellun ansiopäivärahan hakeminen  

Ota meihin yhteyttä

Otathan rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme, jos olet epävarma omasta tilanteestasi. Olemme tavoitettavissa kesäaikaan normaalisti eAsioinnin kautta ja puhelimitse. Puhelinpalvelumme on avoinna numerossa 020 7655 900 tiistaisin klo 9.00–11.30, keskiviikkoisin klo 12.00–14.00 ja torstaisin klo 9.00–11.30.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat hyödyllistä ja ajankohtaista tietoa työttömyysturvasta ja Aarian palveluista.