Muutosturvarahan hakeminen

Työttömyyskassojen jäsenet hakevat muutosturvarahaa omasta työttömyyskassastaan ja muut hakevat sitä Kelasta. Työttömyyskassa maksaa muutosturvarahan niille, jotka ovat kassan jäseniä irtisanomispäivänä, vaikka jäsenyyden kesto ei riittäisikään ansiopäivärahan saamiseen. Huomioithan, että ennen muutosturvarahan hakemista sinun tulee ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon. Ilmoittaudu työnhakijaksi 60 päivän kuluessa irtisanomisesta. Irtisanomispäivällä tarkoitetaan päivää, jona irtisanomisilmoitus on annettu. TE-toimisto tutkii, kuulutko muutosturvan piiriin, ja antaa siitä työttömyyskassalle lausunnon.  

Miten haen muutosturvarahaa?

Hae muutosturvarahaa työttömyyskassasta kirjallisesti erillisellä hakemuksella. Voit toimittaa hakemuksen meille, kun olet saanut irtisanomisilmoituksen. Sinun ei siis tarvitse odottaa, että työsuhteesi päättyy. Voit tehdä hakemuksen sähköisesti eAsioinnissa. Pääset täyttämään hakemuksen, kun TE-toimisto on toimittanut meille lausuntonsa oikeudestasi muutosturvarahaan. Vaihtoehtoisesti voit lähettää täytetyn paperihakemuksen postitse. Hakemuslomakkeen löydät kohdasta Lomakkeet. Aloitamme hakemuksesi käsittelyn noin kahden viikon kuluessa hakemuksesi saapumisesta. Jos tarvitsemme lisäselvityksiä, otamme yhteyttä sinuun tai työnantajaasi. Saat päätöksen muutosturvarahastasi, kun olemme käsitelleet hakemuksesi. Maksamme muutosturvarahan tilillesi parin arkipäivän kuluessa päätöksen antamisesta. Haethan muutosturvarahaa viimeistään 3 kuukauden kuluessa työsuhteesi päättymisestä, jotta hakemuksesi ei myöhästy.  

Muutosturvarahahakemuksen liitteet

Tarvitsemme muutosturvarahan maksamista varten tietoja ansaitsemistasi palkoista. Sinun ei tarvitse liittää palkkatietoja hakemukseesi, koska saamme palkkatietosi tulorekisteristä. Työnantajan ilmoittamat tulorekisteritiedot eivät kuitenkaan aina ole riittävät. Tällöin pyydämme sinulta tai työnantajaltasi tarkentavia palkkatietoja.  

Tarvitaanko verokortti?

Muutosturvaraha on veronalaista tuloa, joista työttömyyskassa toimittaa ennakonpidätyksen Verohallinnolle. Ennakonpidätyksen suuruus riippuu verokortistasi. Saamme palkkaverokorttisi tiedot automaattisesti Verohallinnolta, jos olet ollut jäsenemme kuluneen vuoden alusta alkaen. Tällöin sinun ei tarvitse lähettää meille verokorttiasi. Huomaathan, että kun käytämme palkkaverokortin tietoja, ennakonpidätys muutosturvarahasta toimitetaan lisäprosentin mukaan. Voit halutessasi tilata Verohallinnolta muutosverokortin, joka on määrätty etuutta varten. Kun saamme muutosverokortin etuutta varten, voimme toimittaa ennakonpidätyksen siihen merkityn perusprosentin mukaan. Voit tilata muutosverokortin verotoimistosta tai OmaVero-palvelusta. Jos pyydät, että uusi verokortti toimitetaan suoraan työttömyyskassaan, tiedot päivittyvät järjestelmäämme automaattisesti 1–2 arkipäivän kuluessa. Käytämme muutosverokortin tietoja siitä päivästä alkaen, kun tiedot saapuvat meille.  

Liity jäseneksi

Jäsenyys on vakuutus työttömyyden varalle. Palvelemme jäseniämme työttömyysturva-asioissa asiantuntevasti, ystävällisesti ja nopeasti.

  • Jäsenmaksu vain 6,5 euroa kuukaudessa.
  • Meille voit liittyä ammattialasta riippumatta.
  • Liiton kautta turvaa myös työsuhdeasioihin.
  • Turvaa tulevaisuutesi. Olemme täällä sinua varten!