Hakemusten käsittely

Työttömyyskassaan saapuvat ansiopäivärahahakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä hakemustyypeittäin. Etusivultamme löydät tiedon siitä, minä päivänä saapuneita hakemuksia käsittelemme parhaillaan. Hakemuksen käsittelyaikaan vaikuttavat muun muassa kuukauden vaihe, mahdollisten lisäselvitysten tarve, työskentely hakujaksolla ja TE-toimiston lausunnot. Otamme sinuun erikseen yhteyttä, jos tarvitsemme lisätietoja hakemuksesi käsittelemiseksi.  

Onko hakemukseni jo käsittelyssä?

Etusivulla mainittu päivämäärä eri hakemustyyppien kohdalla kertoo sen, minä päivänä saapuneita kyseisen hakemustyypin hakemuksia käsittelemme parhaillaan. Jos olet lähettänyt hakemuksen jo kyseistä päivämäärää ennen, mutta et ole vielä saanut maksuilmoitusta ansiopäivärahasta, on hakemuksesi käsittely vielä kesken. Hakemuksia saapuu aina eniten kuukauden alussa. Tästä johtuen käsittelyajat ovat tyypillisesti pidempiä kuukauden alkupuolella verrattuna kuukauden loppupuoleen.  

Mitä eri hakemustyypit tarkoittavat?

Ensihakemus

Ensihakemuksella tarkoitetaan ensimmäistä ansiopäivärahahakemusta. Lisäksi ensihakemuksiksi katsotaan kaikki sellaiset ansiopäivärahahakemukset, joita edeltää vähintään puolen vuoden katkos ansiopäivärahan hakemisessa. Jos olet ollut vähintään puoli vuotta esimerkiksi töissä, vanhempainvapaalla tai sairauslomalla, käsittelemme hakemuksesi ensihakemuksena. Ensihakemuksen käsittelyaika on aina pidempi, koska ensihakemuksen käsittelyn yhteydessä tarkistamme oikeutesi ansiopäivärahaan ja laskemme ansiopäivärahasi määrän. Ensihakemusten käsittelyaika on keskimäärin 2–3 viikkoa.  

Soviteltava jatkohakemus

Soviteltava jatkohakemus on hakemus, jolla haetaan soviteltua ansiopäivärahaa. Jatkohakemuksesi on soviteltava jatkohakemus silloin, jos olet tehnyt osa-aikatyötä tai sinulle on maksettu palkkaa osa-aikatyöstä hakujaksolla. Soviteltavien jatkohakemusten käsittelyaika on noin kaksi viikkoa.  

Jatkohakemus

Jatkohakemuksilla tarkoitetaan ensimmäisen ansiopäivärahahakemuksen jälkeisiä hakemuksia, joiden ajalla olet ollut kokonaan työtön tai kokonaan lomautettu. Jos tilanteessasi ei ole tapahtunut muutoksia, maksamme ansiopäivärahan tilillesi parissa päivässä. Jos jatkohakemuksellasi on jotain tarkistettavaa tai selvitettävää, käsittelemme hakemuksesi viikon sisällä sen saapumisesta. Jatkohakemuksen voit lähettää pikahakemuksena, jos olet hakenut ansiopäivärahaa kuukauden tai neljän kalenteriviikon jaksoissa, hakujaksojesi välissä ei ole katkoa, edellinen hakemuksesi on käsitelty, olet kokonaan työtön tai lomautettu eikä tilanteeseesi ole tullut muita muutoksia. eAsiointi ehdottaa sinulle nopeammin täytettävää pikahakemusta automaattisesti, jos sen edellytykset täyttyvät. Pikahakemus, kuten muutkin ansiopäivärahahakemukset, käsitellään saapumisjärjestyksessä. Pikahakemuksella saat siis lähetettyä meille hakemuksen nopeammin, mutta kaikki jatkohakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä.  

Milloin ansiopäivärahani maksetaan ja mistä näen maksuilmoituksen?

Kun hakemuksesi on otettu käsittelyyn, pyydämme sinulta tarvittaessa lisätietoja hakemukseesi liittyen. Kun olemme saaneet kaikki tarvittavat tiedot, voimme käsitellä hakemuksesi loppuun. Maksamme ansiopäivärahan tilillesi muutaman arkipäivän kuluessa siitä, kun kaikki tarvittavat tiedot hakemuksesi käsittelemiseksi ovat saapuneet. Ansiopäivärahan maksupäiviä on viisi viikossa (ma–pe). Arkipyhäpäivinä ei ole maksupäivää. Voit itse valita maksuilmoituksen toimitustavan sähköisessä asiointipalvelussamme eAsioinnissa. Kirjaudu eAsiointiin ja avaa eAsioinnin etusivulla kohta Asetukset. Asetuksista pääset valitsemaan maksuilmoituksen toimitustavan. Saat maksuilmoituksen ansiopäivärahasta valintasi mukaisesti
  • eAsiointiin ja postitse kotiin,
  • eAsiointiin ja tekstiviestillä tai
  • ainoastaan eAsiointiin.
Tekstiviestimaksuilmoitus ja ilmoitus eAsiointiin lähetetään sinä päivänä, kun hakemuksesi on käsitelty. Ansiopäivärahan maksupäivä on pääsääntöisesti seuraavana arkipäivänä (ma–pe) maksuilmoituksen lähettämisestä.  

Ota käyttöön sähköiset päätökset

Voit saada myös etuuspäätökset paperipostin sijaan sähköisenä eAsiointiin. Pääset itse muuttamaan päätösten toimitustavan helposti eAsioinnin asetuksista. Kun olet valinnut päätöksen toimitustavaksi eAsioinnin, lähetämme sinulle ilmoituksen uusista päätöksistä tekstiviestillä tai sähköpostitse. Jos et lue päätöstä seitsemän päivän kuluessa, lähetämme sen sinulle postitse. Voit tarvittaessa tulostaa päätöksen eAsioinnista tai tallentaa sen omalle laitteellesi PDF-muodossa. Halutessasi voit aina palata postitse lähetettäviin päätöksiin muuttamalla päätöksen toimitustavan eAsioinnissa.  

Käsittelyaikatakuu

Työttömyysetuushakemuksilla on käsittelyaikatakuu, joka on määritelty työttömyysturvalaissa. Annamme päätöksen ansiopäivärahasta viimeistään 30. päivänä siitä, kun hakemus on saapunut työttömyyskassaan. Jos työttömyyskassalla ei ole kaikkia tarvittavia tietoja hakemuksen käsittelemiseksi, emme voi antaa päätöstä ennen kuin olemme saaneet kaikki tarvittavat tiedot. Annamme päätöksen viimeistään 14. päivänä sen jälkeen, kun käytettävissämme on asian ratkaisemiseksi tarvittavat tiedot.

Liity jäseneksi

Jäsenyys on vakuutus työttömyyden varalle. Palvelemme jäseniämme työttömyysturva-asioissa asiantuntevasti, ystävällisesti ja nopeasti.

  • Jäsenmaksu vain 6,5 euroa kuukaudessa.
  • Meille voit liittyä ammattialasta riippumatta.
  • Liiton kautta turvaa myös työsuhdeasioihin.
  • Turvaa tulevaisuutesi. Olemme täällä sinua varten!