Ajankohtaista

23.05.2023

Ansiopäiväraha lakon aikana

Kevään työehtosopimusneuvottelut ovat lisänneet lakon todennäköisyyttä joillakin aloilla. Jos työntekosi estyy lakon vuoksi ja lakolla pyritään vaikuttamaan työoloihisi tai työehtoihisi, sinulla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan lakkopäiviltä. Voimme maksaa sinulle ansiopäivärahaa lakon ajalta vain, jos
  • olet kokonaan työtön ja olet saanut ansiopäivärahaa jo ennen lakkoa tai
  • olet kokonaan lomautettu ja lomautusilmoitus on annettu ennen lakkoa.

Lakkoavustus

Lakkoavustus on korvaus, jota ammattiliitot maksavat lakkopäiviltä. Jos kuulut ammattiliittoon, voit hakea lakon ajalta lakkoavustusta ammattiliitosta. Työttömyyskassat eivät maksa lakkoavustusta. Jos sinulla on kysyttävää lakkoavustuksesta, otathan yhteyttä omaan ammattiliittoosi.  

Oletko lakossa osa-aikatyöstä?

Emme voi maksaa sinulle ansiopäivärahaa lakkopäiviltä myöskään silloin, jos työskentelet osa-aikaisesti ja haet soviteltua ansiopäivärahaa. Muistathan merkitä lakkopäivät ansiopäivärahahakemukseesi. Esimerkki: Olet osa-aikatyössä ja haet työttömyyskassalta soviteltua ansiopäivärahaa ajalta 1.–31.5.2023.  Olet lakossa 23.–31.5.2023. Merkitse tälle ajanjaksolle hakemuksen päiväkohtaisiin selvityksiin ”lakko”.  Emme voi maksaa sinulle ansiopäivärahaa ajalta 23.–31.5.2023. Jos olet ammattiliiton jäsen, voit hakea ammattiliitostasi lakkoavustusta lakon ajalta. Käsittelemme ansiopäivärahahakemuksesi normaalisti ajalta 1.–22.5.2023.   

Keskeytyikö palkanmaksusi toisen alan työtaistelun vuoksi?

Sinulla voi olla oikeus ansiopäivärahaan, jos työntekosi keskeytyy jonkin muun alan lakon vuoksi. Ilmoittauduthan tällaisessa tilanteessa TE-toimistoon työnhakijaksi. Voimme maksaa ansiopäivärahaa vain niiltä päiviltä, joina työnhakusi on voimassa. Huomioithan, että työnantajallasi on velvollisuus maksaa sinulle palkkaa seitsemältä päivältä, jos työntekosi estyy toisen alan lakon vuoksi eikä lakolla pyritä vaikuttamaan sinun työoloihisi tai työehtoihisi. Jos lakko jatkuu ja työntekosi estyy seitsemän päivän jälkeen, sinulla voi olla oikeus työttömyyskassan maksamaan ansiopäivärahaan ilman viiden päivän omavastuuaikaa.  

Lakon vaikutus vuorotteluvapaaseen

Huomioithan, että lakkopäivät ovat palkattomia poissaoloja, joten ne voivat vaikuttaa mahdollisuuteesi jäädä vuorotteluvapaalle. Vuorotteluvapaalle jääminen edellyttää, että työsuhteesi samaan työnantajaan on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään 13 kuukautta ennen vuorotteluvapaan alkamista. Tähän 13 kuukauden ajanjaksoon voi sisältyä enintään 30 päivää palkattomia poissaoloja. Lakko ei vaikuta vuorottelukorvaukseesi, jos olet jo vuorotteluvapaalla.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat hyödyllistä ja ajankohtaista tietoa työttömyysturvasta ja Aarian palveluista.