Ajankohtaista

29.06.2022

Työttömyysturvan lisäpäivät poistuvat – tilalle muutosturvamalli 55 vuotta täyttäneille

Työttömyysturvan lisäpäivien ikäraja nousee vuosina 1963 ja 1964 syntyneillä. Lisäpäivät poistuvat kokonaan vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiltä. Tilalle on tulossa uusi muutosturvamalli 55 vuotta täyttäneille. Lakimuutokset tulevat voimaan 1.1.2023.  

Työttömyysturvan lisäpäivät poistuvat

Ansiopäivärahaa maksetaan yleensä enintään 300–500 päivältä. Lisäpäivillä (ns. työttömyysputki) tarkoitetaan oikeutta ansiopäivärahaan tämän enimmäisajan jälkeen. Työttömyyspäivärahan lisäpäivien ikäraja on porrastettu syntymävuoden mukaan. Ikäraja on nykyisin 61–62 vuotta syntymävuodesta riippuen. 1.1.2023 voimaan tulevan lakimuutoksen myötä työttömyyspäivärahan lisäpäivistä luovutaan asteittain niin, että vuosina 1963 ja 1964 syntyneiden kohdalla lisäpäivien ikärajaa nousee vuodella. Oikeus lisäpäiviin poistuu kokonaan vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiltä. Tämä tarkoittaa, että uudistus vaikuttaa ansiopäivärahaoikeuteen vuodesta 2025 alkaen, jolloin vuonna 1963 syntyneet saavuttavat lisäpäivien nykyisen 62 vuoden ikärajan. Lisäpäivien maksaminen päättyy kokonaan vuonna 2030.  
Syntymävuosi Lisäpäivien ikäraja muutoksen jälkeen Lakimuutoksen vaikutus 
1957–1960 61 vuotta ei muutosta
1961–1962 62 vuotta ei muutosta
1963 63 vuotta ikäraja nousee
1964 64 vuotta ikäraja nousee
1965 ei lisäpäiväoikeutta lisäpäiväoikeus poistuu

Muutosturvamalli 55 vuotta täyttäneille

Uusi muutosturvamalli 55 vuotta täyttäneille otetaan käyttöön 1.1.2023. Uuden muutosturvamallin piiriin kuuluvilla on oikeus:
  • yhden kuukauden palkkaa vastaavaan muutosturvarahaan,
  • korkeintaan 6 kuukautta kestävään muutosturvakoulutukseen, jonka arvo vastaa enintään 2 kuukauden palkkaa ja
  • 5 päivää tavallista pidempään työllistymisvapaaseen.
Muutosturvamallin piiriin kuuluminen edellyttää, että:
  • sinut on irtisanottu tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä 1.1.2023 tai sen jälkeen,
  • olet täyttänyt 55 vuotta irtisanomiseen mennessä,
  • olet ollut irtisanomiseen mennessä saman työnantajan palveluksessa vähintään 5 vuotta
  • olet ilmoittautunut TE-toimistoon työnhakijaksi 60 päivän kuluessa irtisanomisesta.
Huomaathan, että irtisanomisen ajankohdalla tarkoitetaan päivää, jona irtisanomisilmoitus on annettu. Jos irtisanomisaikasi on pitkä, sinun täytyy ilmoittautua TE-toimistoon jo ennen työttömyyden alkua.  

Muutosturvaraha

Muutosturvaraha vastaa yhden kuukauden palkkaa. Muutosturvarahaa maksavat työttömyyskassat ja Kela. Etuuden suuruus on sama riippumatta siitä, maksaako sitä työttömyyskassa vai Kela. Työttömyyskassojen jäsenet hakevat muutosturvarahaa omasta työttömyyskassastaan ja muut hakevat sitä Kelasta. Työttömyyskassa maksaa muutosturvarahan niille, jotka ovat olleet kassan jäseniä irtisanomispäivänä, vaikka jäsenyyden kesto ei riittäisikään ansiopäivärahan saamiseen. Muutosturvarahan saaminen ei edellytä työttömyyttä. Muutosturvarahaa maksetaan, vaikka työllistyisit välittömästi uudelleen toiselle työnantajalle. Muutosturvaraha ei vaikuta työttömyysturvaan tai muihin etuuksiin lukuun ottamatta toimeentulotukea.  

Muutosturvakoulutus

TE-toimisto tai ELY-keskus voi hankkia muutosturvamallin piiriin kuuluvalle enintään 6 kuukautta kestävän koulutuksen, jonka arvo vastaa korkeintaan 2 kuukauden palkkaa. Muutosturvakoulutukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja siitä voi kieltäytyä ilman työttömyysturvan menetystä.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat hyödyllistä ja ajankohtaista tietoa työttömyysturvasta ja Aarian palveluista.