Kysymyksiä ansiopäivärahan hakemisesta

Täytän ensimmäistä ansiopäivärahahakemustani. Mitä liitteitä minun pitää toimittaa?

Ensimmäisen hakemuksen käsittelemiseksi tarvitsemme ainakin seuraavat tiedot tilanteestasi:
  • Palkkatiedot työttömyyttä tai lomautusta edeltävältä 26 viikolta. Saamme palkkatietosi suoraan tulorekisteristä ansiopäivärahasi tason määrittelemistä varten.  Työnantajan ilmoittamat tulorekisteritiedot eivät kuitenkaan aina ole riittävät. Tällöin pyydämme sinulta tai työnantajaltasi tarkentavia palkkatietoja.
  • Mahdollinen irtisanomisilmoitus, lomautusilmoitus tai sopimus työsuhteen päättymisestä.
  • Saamme osa-aikaisen työsuhteesi palkkatiedot tulorekisteristä, mutta aina tiedot eivät ole riittävät. Pyydämme tarvittaessa palkkatietoihin tarkennuksia sinulta tai työnantajaltasi. Käsittelyn sujuvoittamiseksi voit halutessasi toimittaa meille palkkalaskelman hakemuksesi liitteenä.
  • Palkkalaskelma hakujaksolla maksetuista palkoista, jos sinut on lomautettu lyhennetylle työpäivälle.
  • Palkkalaskelma hakujaksolla tekemistäsi töistä, jos sinut on lomautettu lyhennetylle työviikolle.
  • Työsopimus, jos olet ollut osa-aikatöissä, tai jos aloitat osa-aikatyön työttömänä tai lomautettuna.
  • Viimeisin vahvistettu henkilökohtainen verotuspäätös, jos sinulla on sivutoimista yritystoimintaa.
Muista lisäksi ilmoittautua TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Ilmoitus on tehtävä viimeistään ensimmäisenä työttömänä päivänä. TE-toimisto lähettää työvoimapoliittisen lausunnon tilanteestasi kassalle sähköisesti, joten sinun ei tarvitse toimittaa sitä itse.  

Tarvitaanko verokortti?

Saamme palkkaverokorttisi tiedot automaattisesti Verohallinnolta. Tällöin sinun ei tarvitse lähettää meille verokorttiasi. Huomaathan, että kun käytämme palkkaverokortin tietoja, ennakonpidätys etuudesta on aina vähintään 25 %, vaikka verokorttiisi merkitty prosentti olisi sitä pienempi. Voit halutessasi tilata Verohallinnolta muutosverokortin, joka on määrätty etuutta varten. Kun saamme tällaisen muutosverokortin, toimitamme ennakonpidätyksen siihen merkityllä prosentilla.  

Kuinka kauan hakemuksen käsittely kestää ja milloin rahat tulevat tililleni?

Ensihakemuksen käsittelyaika on yleensä noin 2–3 viikkoa. Jos joudumme pyytämään lisätietoja, käsittelyaika voi olla pidempikin. Täytäthän siis hakemuksesi mahdollisimman huolellisesti. Jos olet kokonaan työtön eikä tilanteessasi ole tapahtunut muutoksia, jatkohakemuksen käsittely on nopeaa ja saat ansiopäivärahan tilillesi parissa päivässä. Jos jatkohakemuksessasi on jotain tarkistettavaa tai selvitettävää, käsittelemme hakemuksesi noin viikon sisällä sen saapumisesta. Jos haet uudelleen ansiopäivärahaa tauon jälkeen, tai jos olet ollut osittain töissä hakujakson aikana, hakemuksesi käsittelyaika on noin 1–3 viikkoa. Löydät lisätietoa kohdasta Hakemusten käsittely. Etusivullamme on tieto siitä, minä päivänä saapuneita hakemuksia käsittelemme parhaillaan.

Miksi eAsiointi herjaa hakujaksosta?

eAsiointi kysyy syytä poikkeukselliselle hakujaksolle aina, kun haettava jakso on jotain muuta kuin neljä kalenteriviikkoa (maanantaista sunnuntaihin) tai yksi kokonainen kalenterikuukausi (kuukauden ensimmäisestä päivästä kuukauden viimeiseen päivään). Poikkeukselliselle hakujaksolle pitää ilmoittaa syy, jotta hakemuksen voi lähettää. Jos mikään järjestelmän tarjoamista vaihtoehdoista ei kuvaa omaa tilannettasi, valitse ”muu syy” ja kirjoita syy omin sanoin, esimerkiksi ”hakujakson tasaaminen neljään kalenteriviikkoon”. Huomioithan, että ansiopäivärahaa haetaan aina takautuvasti. Hakemuksen voi lähettää aikaisintaan hakujakson viimeisenä päivänä. Voit lähettää ensimmäisen ansiopäivärahahakemuksen, kun työsuhteen päättymisestä tai lomautuksen alkamisesta on kulunut noin kaksi viikkoa. Täytä hakemus siten, että hakujakso päättyy sunnuntaihin tai kuukauden viimeiseen päivään. Hae ansiopäivärahaa jatkossa joko neljän kalenteriviikon (ma–su) tai kokonaisen kalenterikuukauden jaksoissa.

Ansiopäivärahapäiväni loppuvat kesken hakujakson. Milloin voin lähettää viimeisen hakemuksen?

Täytä hakemus ansiopäivärahan enimmäisajan täyttymispäivään asti ja lähetä se työttömyyskassalle aikaisintaan täyttymispäivänä. Kun hakemuksen tekee vajaalta hakujaksolta, eAsioinnissa ei voi käyttää pikahakemusta. Valitse siis itse eAsioinnissa hakemuksen alkamis- ja päättymispäivä ja kerro hakemuksessa syy poikkeavalle hakujaksolle. Esimerkki: Olet kokoaan työtön ja haet ansiopäivärahaa neljän viikon jaksoissa. Seuraava hakemus pitäisi tehdä ajalta 11.1.–7.2.2021, mutta ansiopäivärahasi enimmäisaika täyttyy jo 18.1.2021. Voit täyttää hakemuksen ajalta 11.1.– 18.1.2021 ja lähettää sen kassalle aikaisintaan 18.1.2021. Jos olet osa-aikatyössä ja haet soviteltua ansiopäivärahaa, täytä hakemus tavalliselta kuukauden tai neljän kalenteriviikon hakujaksolta. Ansiopäivärahan enimmäisaika kuluu hitaammin silloin, kun ansiopäiväraha maksetaan soviteltuna. Enimmäisaikaa kuluttavien päivien määrä riippuu hakujaksolla soviteltavasta työtulosta, joten täyttymispäivä selviää vasta hakemusta käsiteltäessä.

Riittääkö, että lähetän liitteistä valokuvat eAsioinnin kautta?

Voit lähettää liitteistä valokuvat eAsioinnin kautta. Huomioithan, että sallittuja tiedostomuotoja ovat JPG, PDF ja TIFF. Muista lähettää kuva kaikista asiakirjan sivuista. Huolehdithan myös, että valokuva on riittävän tarkka, jotta saamme liitteen tekstistä selvää.

Liity jäseneksi

Jäsenyys on vakuutus työttömyyden varalle. Palvelemme jäseniämme työttömyysturva-asioissa asiantuntevasti, ystävällisesti ja nopeasti.

  • Jäsenmaksu vain 6,5 euroa kuukaudessa.
  • Meille voit liittyä ammattialasta riippumatta.
  • Liiton kautta turvaa myös työsuhdeasioihin.
  • Turvaa tulevaisuutesi. Olemme täällä sinua varten!