Vuorotteluvapaasta sopiminen

Vuorotteluvapaa-asioissa sinua palvelevat sekä työttömyyskassa että TE-toimisto. Työttömyyskassa neuvoo sinua asioissa, jotka liittyvät vuorottelukorvaukseen ja sen hakemiseen sekä vuorotteluvapaan ennenaikaiseen päättymiseen. Lisäksi tarkistamme, riittääkö työhistoriasi vuorotteluvapaalle jäämiseen. TE-toimisto puolestaan auttaa sinua kysymyksissä, jotka koskevat muita vuorotteluvapaan edellytyksiä, kestoa ja vuorotteluvapaan sijaista. Toimi näin ennen vuorotteluvapaatasi:
  1. Sovi vuorotteluvapaasta työnantajasi kanssa ja allekirjoita vuorottelusopimus. Voit tarvittaessa pyytää työttömyyskassaa laskemaan työhistoriasi ennen kuin teet vuorottelusopimuksen.
  2. Toimita vuorottelusopimus TE-toimistoon hyvissä ajoin ennen vuorotteluvapaasi alkamista. TE-toimisto tutkii osan vuorotteluvapaalle jäämisen edellytyksistä.
  3. TE-toimisto antaa työttömyyskassalle sähköisesti lausunnon vuorotteluvapaasta sitten, kun vuorotteluvapaa on alkamassa. Huolehdithan, että TE-toimistolla on kaikki lausunnon antamiseksi tarvittavat tiedot.
  4. Lähetä vuorottelukorvaushakemus ja sen liitteet työttömyyskassalle sitten, kun vuorotteluvapaasi on alkamassa. Löydät vuorottelukorvauksen hakuohjeet kohdasta Vuorottelukorvauksen hakeminen.
 

Vuorotteluvapaajärjestelmä lakkautetaan

Vuorotteluvapaajärjestelmä lakkautetaan 1.8.2024. Muutos ei vaikuta jo aloitettuihin vuorotteluvapaisiin. Vuorotteluvapaan voi pitää nykyisin ehdoin, jos vapaa alkaa viimeistään 31.7.2024. Kyseiseen päivään mennessä vapaan aloittaneilla on oikeus pitää vuorotteluvapaata 180 kalenteripäivän enimmäismäärä. Vuorotteluvapaa katsotaan aloitetuksi 31.7.2024 mennessä, jos vuorottelusopimus on toimitettu TE-toimistolle viimeistään 31.7.2024 ja vuorotteluvapaan sijaisen työsopimus alkaa viimeistään 31.7.2024. Lisäksi on hyvä varmistaa, että sijaisen työsopimus on toimitettu TE-toimistoon viimeistään 31.7.2024.  

Vuorotteluvapaan pidentäminen

Vuorotteluvapaata on mahdollista pidentää, jos sovit siitä työnantajasi kanssa. Pidennyksestä on sovittava viimeistään 2 kuukautta ennen kuin alkuperäinen vuorotteluvapaasi olisi päättynyt. Vuorotteluvapaan yhteenlaskettu kesto ei kuitenkaan saa ylittää 180 kalenteripäivää. Ilmoita vuorotteluvapaan pidentämisestä sekä TE-toimistoon että työttömyyskassalle. Tarvitsemme pidentämisestä TE-toimiston lausunnon.

Liity jäseneksi

Jäsenyys on vakuutus työttömyyden varalle. Palvelemme jäseniämme työttömyysturva-asioissa asiantuntevasti, ystävällisesti ja nopeasti.

  • Jäsenmaksu vain 6,5 euroa kuukaudessa.
  • Meille voit liittyä ammattialasta riippumatta.
  • Liiton kautta turvaa myös työsuhdeasioihin.
  • Turvaa tulevaisuutesi. Olemme täällä sinua varten!