Nyheter

05.05.2022

Regeringen föreslår ändringar i arbetslöshetsskyddet för äldre

Regeringen har lagt fram ett förslag till riksdagen om att stegvis slopa systemet med tilläggsdagar i arbetslöshetsdagpenningen, den så kallade pensionsslussen. Samtidigt skulle en ny modell för omställningsskydd träda i kraft. Observera att de här lagändringarna inte ännu är i kraft. Vi kommer att ge ytterligare information när vi får ny information om innehållet i lagändringarna och hur de framskrider.  

Att slopa tilläggsdagar

Åldersgränsen för arbetslöshetsdagpenningens tilläggsdagar är progressiv enligt födelseår. Regeringen föreslår att arbetslöshetsdagpenningens tilläggsdagar slopas stegvis så att personer som är födda 1965 eller senare inte längre ska ha rätt till sådana tilläggsdagar. För personer som är födda mellan 1963 och 1964 skulle åldersgränsen för tilläggsdagar höjas med ett år. I dagens läge kan du få inkomstrelaterad dagpenning fram till pensionering som tilläggsdagar även om den maximala betalningsperioden har gått ut, om
  • du är född 1955–1956 och fyller 60 år innan den maximala betalningsperioden har gått ut
  • du är född 1957–1960 och fyller 61 år innan den maximala betalningsperioden har gått ut
  • du är född 1961 eller senare och fyller 62 år innan den maximala betalningsperioden har gått ut.

Ny modell för omställningsskydd

Regeringen föreslår att det skapas en ny helhet för omställningsskydd i samband att rätten till tilläggsdagar slopas. De som omfattas av den nya modellen för omställningsskydd skulle ha rätt till
  • ett omställningsbidrag som motsvarar en månads lön,
  • en högst 6 månader lång omställningsutbildning, vars värde skulle motsvara högst två månaders lön och
  • en sysselsättningsledighet som är fem dagar längre än normalt.
Du skulle omfattas av den nya modellen för omställningsskydd om
  • du sägs upp av produktiva och ekonomiska skäl 1 januari 2023 eller senare,
  • du har fyllt 55 år före uppsägningen,
  • du har varit anställd av samma arbetsgivare i minst fem år och
  • du har registrerat dig hos TE-byrån som arbetssökande inom 60 dagar efter uppsägningen.
Observera att med uppsägningstidpunkten avses det datum när meddelande om uppsägning har utfärdats. Om din uppsägningstid är lång måste du anmäla dig hos TE-byrån redan innan arbetslösheten börjar.  

Omställningsbidrag

Enligt regeringens förslag skulle omställningsbidraget motsvara en månads lön. Arbetslöshetskassor och FPA skulle betala omställningsbidrag. Förmånens storlek skulle vara densamma oavsett om den betalades av arbetslöshetskassan eller FPA. Medlemmar i arbetslöshetskassorna skulle ansöka om omställningsbidrag från sin egen arbetslöshetskassa och övriga skulle ansöka om det av FPA. Arbetslöshetskassan skulle betala omställningsbidrag till dem som har varit medlemmar i kassan vid tidpunkten för uppsägningen, även om medlemskapets längd inte var tillräcklig för att få inkomstrelaterad dagpenning. Du kunde få omställningsbidrag om du omfattades av den nya modellen för omställningsskydd. För att få omställningsbidrag skulle ändå inte förutsätta arbetslöshet. Omställningsbidrag skulle betalas även om du omedelbart skulle få nytt arbete hos en annan arbetsgivare.  

Omställningsutbildning

Regeringen föreslår att TE-byrån kunde skaffa en högst sex månader lång utbildning till en person som omfattas av den nya modellen för omställningsskydd, vars värde skulle motsvara högst två månaders lön. Det skulle vara frivilligt att delta i omställningsutbildningen och man kunde avslå den utan att förlora arbetslöshetsskyddet.  

Ytterligare information

Du kan läsa mer om slopandet av tilläggsdagar och omställningsskyddshelheten från regeringens proposition, som du hittar på riksdagens webbplats.