Undantag för personer som har fyllt 55 år

Vissa undantagsbestämmelser gäller personer som är 55 år eller äldre och syftet är att stöda deras utkomst och sysselsättning. Undantagen gäller bl.a. maximitiden och beräkningen av inkomstrelaterad dagpenning samt omställningspenning.  

Modell med omställningsskydd för personer som fyllt 55 år

Den nya modellen med omställningsskydd för personer som fyllt 55 år införs 1.1.2023. I modellen för omställningsskydd ingår:
  • en omställningspenning från arbetslöshetskassan som motsvarar en månads lön,
  • en högst 6 månader lång omställningsutbildning, vars värde motsvarar högst 2 månaders lön och
  • en sysselsättningsledighet som är 5 dagar längre än normalt om uppsägningstiden är längre än en månad.
Du kan få omställningspenning om
  • du har sagts upp på grund av produktionsmässiga eller ekonomiska skäl 1.1.2023 eller senare,
  • du har fyllt 55 år vid tidpunkten för uppsägningen,
  • du har varit anställd hos samma arbetsgivare i minst 5 år vid tidpunkten för uppsägningen och
  • du har anmält dig hos TE-byrån som arbetssökande inom 60 dagar efter uppsägningen.
Mer information om modellen för omställningsskydd finns i punkten Omställningspenning.  

Maximitid för inkomstrelaterad dagpenning

Inkomstrelaterad dagpenning betalas i allmänhet för högst 300 eller 400 dagar. Du kan få inkomstrelaterad dagpenning för 500 dagar om du har fyllt 58 år före arbetslösheten börjar och har arbetat i minst 5 år under de senaste 20 åren.  

Tilläggsdagar efter att maximitiden har löpt ut

Inkomstrelaterad dagpenning kan betalas ut efter maximitiden upp till 65 års ålder genom så kallade tilläggsdagar, om:
  • du är född 1955–1956 och fyller 60 år innan maximitiden för din inkomstrelaterade dagpenning löper ut, eller
  • du är född 1957–1960 och fyller 61 år innan maximitiden för din inkomstrelaterade dagpenning löper ut, eller
  • du är född 1961 eller senare och fyller 62 år innan maximitiden för din inkomstrelaterade dagpenning löper ut.
Dessutom ska du ha arbetat i minst 5 år under de senaste 20 åren. Den inkomstrelaterade dagpenningens tilläggsdagar kan betalas fram till ålderspensionen eller till utgången av den kalendermånad som du fyller 65 år. Du behöver inte ansöka om tilläggsdagar separat. Lämna in din ansökan om inkomstrelaterad dagpenning som vanligt till kassan. När vi behandlar din ansökan om inkomstrelaterad dagpenning undersöker vi om du har rätt till tilläggsdagar. Inget separat beslut fattas om tilläggsdagar.  

Att arbeta på tilläggsdagar

Om du arbetar på tilläggsdagar och ditt arbetsvillkor uppfylls, observera att:
  • maximitiden inte börjar från början,
  • mängden på den inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning inte räknas om,
  • ingen ny tid för självrisk fastställs.
 

Tilläggsdagarna avskaffas gradvis fr.o.m. 1.1.2023

I och med lagändringen som har trätt i kraft den 1 januari 2023 avskaffas tilläggsdagarna för arbetslöshetsdagpenning stegvis så att åldersgränsen för tilläggsdagar för dem som är födda 1963 och 1964 höjs med ett år. Rätten till tilläggsdagar avskaffas helt för dem som är födda 1965 och senare. Det innebär att reformen påverkar rätten till inkomstrelaterad dagpenning från och med år 2025, då de som är födda 1963 uppnår den nuvarande åldersgränsen på 62 år för tilläggsdagar. Utbetalningen av tilläggsdagar upphör helt år 2030. Ändringen påverkar inte de tilläggsdagar som redan har beviljats.  

Sysselsättningsskyldighet

Sysselsättningsskyldighet är en lagstadgad tjänst där kommunen under vissa förutsättningar är skyldig att erbjuda arbete till arbetslösa arbetssökande i åldern 57–60 år vars maximitid för arbetslöshetsdagpenning har uppnåtts. Arbets- och näringsbyrån meddelar den arbetssökande om rätten till samhällsgaranterat arbete. Om du har varit anställd med lönesubvention, kan 75 % av det arbetet räknas in i arbetsvillkoret. För att uppfylla arbetsvillkoret på 26 veckor måste du arbeta minst 35 veckor med lönesubvention. Om du har varit anställd med lönesubvention på basis av sysselsättningsskyldighet för äldre, räknas 100 procent av lönesubventionsarbetet in i arbetsvillkoret. Personer som har fyllt 57 år Om ditt arbetsvillkor har uppfyllts helt eller delvis i arbete som ordnats på basis av sysselsättningsskyldigheten den lön som ligger till grund för din inkomstrelaterade dagpenning beräknas inte ut på nytt om den nya lönen inte är högre än den föregående lönen. Personer som har fyllt 60 år För personer som fyllt 60 år kan skyldigheten också ordnas som en sysselsättningsfrämjande tjänst. En sådan tjänst kan undantagsvis tjäna in arbetsvillkor. Den lön som ligger till grund för din inkomstrelaterade dagpenning beräknas inte ut på nytt om det ingår sysselsättningsfrämjande tjänster i ditt arbetsvillkor. Du kan fortfarande få inkomstrelaterad dagpenning för den tid du får sysselsättningsfrämjande tjänster, trots att du har uppnått maximitiden. TE-byrån ger mer information om sysselsättningsskyldigheten.  

Beräkning av inkomstrelaterad dagpenning för personer som är 58 år eller äldre

Om du är minst 58 år och ditt arbetsvillkor uppfylls, räknar vi inte om lönen som ligger till grund för din dagpenning, om inte den nya lönen är högre än den tidigare. Denna bestämmelse kan endast tillämpas när
  • ditt arbetsvillkor uppfylls på nytt,
  • du är minst 58 år när arbetsvillkoret uppfylls och
  • det har tidigare betalats ut inkomstrelaterad dagpenning för minst en dag.
Om din tidigare period för inkomstrelaterad dagpenning har inletts inom ett år, räknas inte din inkomstrelaterade dagpenning om beloppet för din inkomstrelaterade dagpenning beräknades senast när arbetsvillkoret uppfylldes.  

Att gå i pension via tilläggsdagar

Om du vill kan du från tilläggsdagar övergå till ålderspension utan förtidsminskning. Du får mer information om ålderpension från ditt pensionbolag eller FPA. Du kan själv välja om du vill gå i ålderspension så snart det är möjligt enligt ålder eller senare. Du har också alltid möjlighet att välja att inte gå i ålderspension, utan att fortsätta att ansöka om arbetslöshetsförmån. Vi kan betala ut inkomstrelaterad dagpenning till dig högst till slutet av den månad då du fyller 65 år. På din begäran skriver vi ett intyg över de tilläggsdagar som har betalats till dig, och som du kan lämna till pensionsbolaget för att ansöka om ålderspension.  

Partiell förtida ålderspension

Om du får partiell förtida ålderspension påverkar det inte storleken på din inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning. Meddela alltid i ansökan om inkomstrelaterad dagpenning om du får eller har ansökt om pension eller annan social förmån.  

Utkomstskydd för arbetslösa 65–68-åringar

Inkomstrelaterad dagpenning kan i regel betalas fram till utgången av den kalendermånad när du fyller 65 år. Efter det här kan inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning betalas högst till 68 års ålder endast i några få specialsituationer. Sådana situationer är
  • permittering eller skäl som kan jämställas med permittering
  • väderhinder
  • avbrott i arbetet på grund av sådan stridsåtgärd som inte påverkar dina egna anställningsvillkor eller arbetsförhållanden.
Observera att ålderspensionen förhindrar att en inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning utbetalas. Om du får ålderspension kan vi inte heller betala ut inkomstrelaterad dagpenning i ovan nämnda situationer.

Bli medlem

Medlemskap är en försäkring vid arbetslöshet. Vi betjänar våra medlemmar sakkunnigt, vänligt och snabbt i frågor som rör utkomstskydd.

  • Medlemsavgift endast 6,5 euro per månad.
  • Du kan bli medlem hos oss oavsett bransch.
  • Trygghet genom förbundet även i frågor om anställningsförhållande.
  • Trygga din framtid. Vi finns här för dig!