Nyheter

20.12.2022

Ändringar i jämkningen av utkomstskyddet för arbetslösa från och med 1.1.2023

Riksdagen har godkänt ändringar i lagen om utkomstskydd för arbetslösa som gäller jämkningen av arbetslöshetsförmånen. Lagändringarna träder i kraft 1.1.2023. Jämkning innebär till exempel att inkomster från deltidsarbete eller arbete som pågår i högst två veckor beaktas vid utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning.  

Den särskilda jämkningsperioden och den kalkylerade inkomsten slopas

En särskild jämkningsperiod används om jämkningsperioden behöver förkortas från de vanliga fyra veckorna eller den vanliga månaden. Jämkningsperioden förkortas till exempel om det under den finns dagar då det inte finns någon rätt till inkomstrelaterad dagpenning. Den särskilda jämkningsperioden och den tillhörande beräknade inkomsten har dock inte tillämpats sedan maj 2020. Den särskilda jämkningsperioden och den kalkylerade inkomsten slopas nu permanent. Arbetsinkomsten som betalats under jämkningsperioden jämkas, även om den betalas för en sådan dag som inte berättigar till inkomstrelaterad dagpenning. Arbetsinkomsten omräknas inte längre kalkylmässigt och den beaktas i jämkningen till samma belopp som den har betalats.  

Fördelning av arbetsinkomsten över flera månader

Om arbetsinkomsten betalas på en gång för en period som är längre än en månad, kan arbetsinkomsten påverka den inkomstrelaterade dagpenningen under flera månader. I fortsättningen fördelas arbetsinkomsten mellan utbetalningsmånaden och efterföljande månader endast om arbetsgivaren har betalat lön som avviker från den normala löneperioden. Dessutom delas den arbetstid som lönen baseras på, jämnt i samma antal ansökningsperioder som lönen intjänats för.  

Granskning av arbetstiden för personer som permitterats med förkortad arbetsdag

Jämkad inkomstrelaterad dagpenning kan betalas ut om arbetstiden är högst 80 % av den maximala arbetstiden för en heltidsanställd. Arbetstiden för de personer som har permitterats med förkortad arbetsdag har hittills granskats en kalendervecka i taget. I fortsättningen är perioden med arbetstidsgranskning densamma som jämkningsperioden, dvs. fyra veckor eller en månad. Ändringen gäller situationer där den dagliga arbetstiden har förkortats på grund av permittering eller en orsak som jämställs med permittering eller där personen är förhindrad att arbeta på grund av en sådan stridsåtgärd som inte står i samband med personens egna anställningsvillkor eller arbetsförhållanden.  

Bedömning av arbetstiden

Om arbetsgivaren inte har möjlighet eller behov av att övervaka arbetstiden kan arbetslöshetskassan i allmänhet inte konstatera att villkoren för att få jämkad inkomstrelaterad dagpenning är uppfyllda. I detta fall kan jämkad inkomstrelaterad dagpenning inte beviljas. Från och med 1.1.2023 läggs det till en bestämmelse om exceptionell bedömning av arbetstid i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Rätt till jämkad arbetslöshetsförmån föreligger, om man utifrån arbetets art och omständigheter kan dra slutsatsen att arbetstiden på 80 procent inte överstiger den maximala arbetstiden.  

Ytterligare information

Mer information om lagändringen finns på social- och hälsovårdsministeriets webbsida.