19.04.2024

Regeringen föreslår en utvidgning av arbetslöshetskassornas uppgifter  

Regeringen har lagt fram ett förslag till riksdagen om att utvidga arbetslöshetskassornas uppgifter. Enligt förslaget skulle arbetslöshetskassorna ges möjlighet att erbjuda sina medlemmar tjänster som stöder sysselsättningen, såsom arbetsförmedling, rådgivnings- och handledningstjänster, sakkunnigbedömningar och träning.

De tjänster som erbjuds av arbetslöshetskassorna skulle inte ersätta de offentliga arbetskrafts- och företagsservicen, utan komplettera dem. Tjänsternas tillhandahållande och deltagande i dem skulle grundas på frivillighet, och deltagande eller icke-deltagande skulle inte påverka medlemmens arbetslöshetsförmåner.

Tjänsterna skulle finansieras med arbetslöshetskassans egna medel, och offentlig finansiering skulle inte användas för dem.

 

Ikraftträdande

Observera att dessa lagändringar ännu inte är i kraft, och innehållet i regeringens förslag kan fortfarande ändras under riksdagsbehandlingen.

Lagändringarna är avsedda att träda i kraft våren/sommaren 2024. Arbetslöshetskassan Aarias representantskap kommer att behandla frågan på sitt möte och fatta beslut om huruvida de sysselsättningsstödjande tjänsterna ska tas i bruk i Aaria.

Vi kommer att informera mer när vi får ny information om hur lagändringarna framskrider och om tjänsterna eventuellt tas i bruk i Aaria.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat hyödyllistä ja ajankohtaista tietoa työttömyysturvasta ja Aarian palveluista.