Arbetsvillkor

Du kan få inkomstrelaterad dagpenning om du har uppfyllt arbetsvillkoret under ditt medlemskap i arbetslöshetskassan. Arbetsvillkoret omfattar 26 kalenderveckor. Varje vecka som du har arbetat minst 18 timmar räknas in i ditt arbetsvillkor. De löner som betalats ut för arbetet ska ha varit i enlighet med kollektivavtalet. Om branschen saknar kollektivavtal ska lönen för heltidsarbete vara minst 1 399 euro i månaden 2024. Bland annat betald semester och betald sjukfrånvaro räknas också in i arbetsvillkoret. Arbete som du har fått partiell sjukdagpenning eller sänkt lön för under sjuktiden räknas inte in i arbetsvillkoret. I regel räknas endast de veckor som du har arbetat minst 18 timmar in i arbetsvillkoret. Det finns dock undantag för dem som arbetar inom till exempel utbildning, idrott och konst. Om dessa undantag föreskrivs separat i statsrådets förordning 1330/2002. Arbetsvillkoret kan uppfyllas under flera arbetsperioder, men det måste uppfyllas under granskningsperioden. Varje period kan räknas i arbetsvillkoret bara en gång.  

Ändringar i arbetsvillkoret från och med 2.9.2024

Arbetsvillkoret förlängs från 26 veckor, dvs. cirka 6 månader, till 12 månader från och med 2.9.2024. I och med ändringen krävs 12 månader för att arbetsvillkoret ska uppfyllas.  Fram till 1.9.2024 kan inkomstrelaterad dagpenning fås efter 26 kalenderveckor, dvs. cirka ett halvt års arbete. Dessutom arbetsvillkoret från och med 2.9.2024 inte längre ska intjänas på basis av arbetstid, utan på basis av den utbetalda lönen. Arbetsvillkoret uppfylls under en kalendermånad om bruttolönen under perioden är minst 930 euro. Arbetsvillkoret kan också intjänas under halva arbetsvillkorsmånader om löneinkomsten under kalendermånaden är minst 465 euro men mindre än 930 euro.  

Granskningsperiod

En granskningsperiod omfattar 28 månader och räknas bakåt från och med att du anmälde dig som arbetslös arbetssökande. Arbetsvillkoret måste uppfyllas under granskningsperioden. Granskningsperioden kan av särskilda skäl förlängas med högst sju år. Godtagbara skäl för att förlänga granskningsperioden är bland annat följande:
  • sjukdom
  • den period för vilken du får partiell sjukdagpenning eller sänkt lön under sjuktid
  • delinvalidpension eller deltidspension om du har arbetat mindre än 18 timmar per vecka
  • rehabilitering
  • militär- eller civiltjänstgöring
  • ett barns födelse samt vård av barn under tre år eller vård utom hemmet för ett barn under tre år
  • närståendevård eller familjevård
  • lönesubventionsarbete, förutsatt att det inte räknas in i arbetsvillkoret
  • stipendiearbete inom vetenskap eller konst
  • sysselsättningsfrämjande service
  • heltidsstudier
  • alterneringsledighet
  • fängelsestraff
Granskningsperioden kan förlängas med mer än sju år på grund av delinvalidpension eller deltidspension.  

När arbetsvillkoret uppfylls på nytt

När ditt arbetsvillkor på 26 veckor uppfylls beräknas din inkomstrelaterade dagpenning på nytt även om maximitiden för din föregående inkomstrelaterade dagpenning inte har löpt ut. I beräkningen beaktas din lön för de kalenderveckor som uppfyller arbetsvillkoret. Samtidigt fastställs också en ny självrisktid. Din inkomstrelaterade dagpenning beräknas dock inte på nytt om
  • din inkomstrelaterade dagpenning beräknades förra gången då ditt arbetsvillkor uppfylldes och
  • den nya maximitiden skulle börja inom ett år efter att föregående maximitid började.
Om ditt arbetsvillkor uppfylls på nytt medan du studerar frivilligt eller under din arbetskraftsutbildning, beräknas din inkomstrelaterade dagpenning inte på nytt under studierna.  

Skyddsregel på 80 procent

Om maximitiden för din inkomstrelaterade dagpenning inte har löpt ut innan arbetsvillkoret uppfylls på nytt, uppgår din inkomstrelaterade dagpenning till minst 80 % av den inkomstrelaterade dagpenning som du tidigare fick.  

Beräkning av inkomstrelaterad dagpenning för personer som är 58 år eller äldre

Om du är minst 58 år och ditt arbetsvillkor uppfylls, räknar vi inte om lönen som ligger till grund för din dagpenning, om inte den nya lönen är högre än den tidigare. Denna bestämmelse kan endast tillämpas när
  • ditt arbetsvillkor uppfylls på nytt,
  • du är minst 58 år när arbetsvillkoret uppfylls och
  • det har tidigare betalats ut inkomstrelaterad dagpenning för minst en dag.
Om din tidigare period för inkomstrelaterad dagpenning har inletts inom ett år, räknas inte din inkomstrelaterade dagpenning om beloppet för din inkomstrelaterade dagpenning beräknades senast när arbetsvillkoret uppfylldes.  

Lönesubventionsarbete

Om du har varit anställd med lönesubvention, kan 75 % av det arbetet räknas in i arbetsvillkoret. För att uppfylla arbetsvillkoret på 26 veckor måste du arbeta minst 35 veckor med lönesubvention.  

Sysselsättningsskyldighet

Om du har varit anställd med lönesubvention på basis av sysselsättningsskyldighet för äldre, räknas 100 % av lönesubventionsarbetet in i arbetsvillkoret. Om du har fyllt 60 år och omfattas av sysselsättningsskyldigheten, kan den tid som du deltagit i sysselsättningsfrämjande service på basis av sysselsättningsskyldigheten räknas in i arbetsvillkoret. Du kan läsa mer om sysselsättningsskyldigheten på sidan Undantag för personer som har fyllt 55 år under Sysselsättningsskyldighet.  

Frånvaro från arbetsmarknaden

Du förlorar det arbetsvillkor som du redan samlat in om du är frånvarande från arbetsmarknaden i mer än sex månader utan godtagbar orsak. Efter det kan du få inkomstrelaterad dagpenning först efter att du har uppfyllt arbetsvillkoret igen. Som närvaro på arbetsmarknaden betraktas förutom lönearbete och företagsverksamhet bland annat om du
  • är anmäld som arbetslös arbetssökande vid TE-byrån
  • studerar på heltid
  • är moderskaps-, faderskaps-, graviditets- eller föräldraledig
  • sköter ett högst treårigt barn hemma
  • är sjuk eller i rehabilitering
  • är alterneringsledig
  • deltar i sysselsättningsfrämjande service.
Om du har fått ekonomisk ersättning (t.ex. stödpaket) av din arbetsgivare i samband med att din anställning upphört, bör du se till att du inte är borta från arbetsmarknaden i mer än sex månader.  

Arbetsvillkor för icke-ägande familjemedlem till företagare

I och med den lagändring som trädde i kraft 1.7.2019 uppfylls arbetsvillkoret också för arbete som utförs i ett företag som ägs av en familjemedlem. Ditt arbetsvillkor uppfylls om du arbetar minst 52 kalenderveckor under en 28 månader lång granskningsperiod i ett företag som ägs av en familjemedlem till dig. För att arbetet ska uppfylla arbetsvillkoret kan du inte ha något innehav eller någon bestämmanderätt i företaget eller sammanslutningen i fråga och du kan inte vara skyldig att betala FöPL- eller LFÖPL-försäkring för ovan nämnda arbete. Man kan inte kombinera arbetsvillkoret på 52 kalenderveckor för icke-ägande familjemedlemmar till företagare och arbetsvillkoret på 26 kalenderveckor för löntagare. Om du uppfyller båda arbetsvillkoren kan du själv välja vilket av arbetsvillkoren som ska tillämpas för din inkomstrelaterade dagpenning. Ändringen gäller arbete som sker som medlem i löntagarkassan efter att lagen trätt i kraft. Du måste dessutom ha varit medlem i löntagarkassan i minst 12 månader.

Bli medlem

Medlemskap är en försäkring vid arbetslöshet. Vi betjänar våra medlemmar sakkunnigt, vänligt och snabbt i frågor som rör utkomstskydd.

  • Medlemsavgift endast 6,5 euro per månad.
  • Du kan bli medlem hos oss oavsett bransch.
  • Trygghet genom förbundet även i frågor om anställningsförhållande.
  • Trygga din framtid. Vi finns här för dig!