Information för företagare

En företagare i huvudsyssla kan inte bli medlem i Arbetslöshetskassan Aaria. Om du är företagare kan du försäkra dig mot arbetslöshet i Företagarkassan. Under Företagsverksamhet hittar du mer information om bland annat vem som definieras som företagare enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Företagare i bisyssla kan både bli medlem i arbetslöshetskassan och bevara sitt medlemskap i kassan. Du kan betraktas som företagare i bisyssla till exempel om du bedriver företagsverksamhet vid sidan av ditt heltidsarbete. Även sådana familjemedlemmar till en företagare som inte själva har andel i företaget kan vara medlemmar i Arbetslöshetskassan Aaria.  

Om du blir företagare i huvudsyssla

När du blir företagare kan du ansöka om medlemskap i Företagarkassan. Ditt medlemsvillkor överförs till den nya arbetslöshetskassan om du blir medlem i den nya kassan inom en månad. Om du är medlem i Arbetslöshetskassan Aaria och blir företagare i huvudsyssla kan du fortsätta vara medlem hos oss i 18 månader. Denna 18-månaders period kallas för efterskydd. Om din företagsverksamhet upphör och du blir arbetslös under efterskyddsperioden, kan du ansöka om inkomstrelaterad dagpenning från oss baserat på din tidigare löneinkomst, förutsatt att du har uppfyllt arbetsvillkoret innan du startade företaget. Om din företagsverksamhet varar i över 18 månader förlorar du det arbetsvillkor som du samlat in som löntagare, samtidigt som ditt medlemskap i Arbetslöshetskassan Aaria upphör. Arbetsvillkoret från din företagsverksamhet börjar löpa endast om du är medlem i Företagarkassan.  

Lönetagares efterskydd

När du efter att ha varit medlem i löntagarkassa blir medlem i Företagarkassan, har du vanligen rätt till s.k. efterskydd. Det här innebär att du har rätt att få dagpenning i enlighet med den löneinkomst du hade innan du blev företagare, ifall företagsverksamheten läggs ned inom efterskyddsperioden. Företagarkassan kan betala löntagares efterskyddsdagpenning om du
  • har inte uppfyllt företagares arbetsvillkor i Företagarkassan,
  • har arbetat som företagare högst 18 månader,
  • har ikraftvarande löntagares arbetsvillkor och
  • har anslutit dig till Företagarkassan inom en månad efter du har gått ut ur en löntagarkassa.
Företagarkassans kundtjänst och webbplats tillhandahåller mer information om arbetslöshetsskydd och medlemskap för företagare.

Bli medlem

Medlemskap är en försäkring vid arbetslöshet. Vi betjänar våra medlemmar sakkunnigt, vänligt och snabbt i frågor som rör utkomstskydd.

  • Medlemsavgift endast 6,5 euro per månad.
  • Du kan bli medlem hos oss oavsett bransch.
  • Trygghet genom förbundet även i frågor om anställningsförhållande.
  • Trygga din framtid. Vi finns här för dig!