Kysymyksiä lomautuksesta

Minut lomautettiin. Miten haen ansiopäivärahaa?

Jos sinut on lomautettu, ilmoittaudu TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi heti ensimmäisenä lomautuspäivänä. Ilmoittautuminen on voimassa saman tien, mutta sitä ei voi tehdä takautuvasti esimerkiksi eiliselle päivälle. Ansiopäivärahaa voidaan maksaa ainoastaan työnhaun voimassaolon ajalta. Voit hakea ansiopäivärahaa sähköisen eAsiointimme kautta tai lähettämällä hakemuksen postitse kahden viikon kuluttua lomautuksen alkamisesta. Jos lomautuksesi kestää lyhyemmän aikaa, voit hakea päivärahaa aikaisintaan viimeisen lomautuspäivän jälkeen. Toimita hakemuksen liitteenä:
 • kopio työsopimuksesta,
 • kopio lomautusilmoituksesta ja
 • palkkatodistus lomautusta edeltävältä 26 työssäoloehdon täyttävältä kalenteriviikolta (ma-su).
Jos sinut on lomautettu lyhennetylle työviikolle, toimita kassalle myös palkkalaskelma, josta käy ilmi vähennetyt työpäivät. Jos sinut on lomautettu lyhennetylle työpäivälle, toimita kassalle palkkalaskelma hakujaksoa vastaavalta ajalta. Hae ansiopäivärahaa ensimmäisestä lomautuspäivästä lukien. Muista hakea ansiopäivärahaa viimeistään kolmen kuukauden sisällä haettavan jakson ensimmäisestä päivästä. Hae jatkossa ansiopäivärahaa neljän kalenteriviikon (ma-su) tai yhden kalenterikuukauden jaksoissa.  

Minut on lomautettu ja työnantaja maksaa minulle lomakorvauksia lomautuksen aikana. Vaikuttavatko lomakorvaukset ansiopäivärahaani?

Jos olet lomautettuna kokoaikatyöstä, lomautuksen aikana maksettu lomakorvaus tulkitaan työttömyysturvassa palkalliseksi vuosilomaksi. Kassa tarvitsee tiedon siitä, montako työpäivää maksettu korvaus vastaa. Näiltä päiviltä ei voida maksaa ansiopäivärahaa. Kassan tarvitsemat tiedot käyvät tavallisesti ilmi palkkalaskelmasta. Toimita hakemuksen liitteenä kassaan palkkalaskelma, jolla ilmoitetaan maksettu lomakorvaus. Jos olet lomautettuna osa-aikatyöstä ja sinulle maksetaan lomautuksen aikana lomakorvauksia, maksetut lomakorvaukset sovitellaan ansiopäivärahasi maksussa.  

Työnantaja irtisanoi minut lomautukselta. Työsuhteeni oli kokoaikainen. Mitä minun pitää tehdä?

Kun saat tiedon irtisanomisesta, toimi seuraavalla tavalla:
 1. Ilmoita irtisanomisesta TE-toimistoon. TE-toimistoon on tärkeää ilmoittaa asiasta viipymättä, jotta TE-toimisto voi antaa työttömyyskassalle uuden lausunnon tilanteestasi mahdollisimman nopeasti. Huolehdithan, että työnhakusi on voimassa TE-toimistossa myös irtisanomisajan jälkeen.
 2. Voit hakea ansiopäivärahaa lomautuksen ajalta irtisanomisajan alkamiseen saakka. Ilmoita irtisanomisesta työttömyyskassalle ansiopäivärahahakemuksella kohdassa ”Lisätiedot” ja toimita kassalle hakemuksen liitteenä kopio irtisanomisilmoituksesta. Lisäksi, jos sinulla on pitämättömiä vuosilomia, ilmoitathan myös niistä hakemuksella. Irtisanomisajalta työttömyyskassa ei voi maksaa ansiopäivärahaa, eikä irtisanomisajalta tarvitse lähettää kassalle hakemusta.
 3. Kun haet irtisanomisajan jälkeen ansiopäivärahaa kassasta, toimita hakemuksen liitteenä:
  • Kopio irtisanomisilmoituksesta. Jos olet toimittanut irtisanomisilmoituksen jo aiemmin, ei ilmoitusta tarvitse toimittaa uudelleen.
  • Kopio viimeisestä palkkalaskelmasta, josta on nähtävissä irtisanomisajan palkka sekä muut mahdolliset työsuhteen päättymiseen liittyvät korvaukset.
  • Jos olet saamassa työsuhteen päättymiseen liittyvän erilliskorvauksen (esim. tukipaketti), toimita työttömyyskassalle kopio työsuhteen päättymiseen liittyvästä sopimuksesta.
Pyydämme sinulta tarvittaessa lisätietoja siinä vaiheessa, kun hakemuksesi on käsittelyssä. Jos sinulla on kysyttävää, saat meihin helposti yhteyttä eAsioinnin kautta. Lisätietoa ansiopäivärahan hakemisesta löydät kohdasta Ansiopäivärahan hakeminen.

Liity jäseneksi

Jäsenyys on vakuutus työttömyyden varalle. Palvelemme jäseniämme työttömyysturva-asioissa asiantuntevasti, ystävällisesti ja nopeasti. Liity jäseneksi
 • Jäsenmaksu vain 7€ / kk
 • Meille voit liittyä ammattialasta riippumatta
 • Liiton kautta turvaa myös työsuhdeasioihin
 • Turvaa tulevaisuutesi. Olemme täällä sinua varten
Aaria